چگونه متاورس در برندهای لاکچری لباس تحول ایجاد میکند؟
مقدمه
تا به حال پیش آمده که برای کیف، کفش یا لباسی که قرار نیست اصلا در واقعیت آن را بپوشید، مبلغ هنگفتی پرداخت کنید؟
اگر گِیمر باشید یا با دنیای آنها آشنایی داشته باشید، حتماً میدانید که گیمرها مدت زیادی است که برای ایجاد هویت مجازی خود، از لباس و لوازم جانبی مجازی استفاده میکنند. بازیکنان این لباسها یا پوستهها را که اسکین نام دارند، خریداری میکنند تا ظاهر خود را در یک بازی آنلاین هرچه بیشتر، شخصیسازی کنند چگونه؟ از طریق متاورس! اما متاورس چیست و چه کاربردی دارد؟ در ادامه مقاله با ما همراه باشبد تا با دنیای شگفتانگیز متاورس آشنا شوید.
تعریف متاورس
تمرکز متاورس بر ایجاد یک دنیای دیجیتال شبیهسازی شده است که کاربران میتوانند در آنجا همانند یک فضای فیزیکی واقعی، باهم در تعامل باشند. مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا (فیسبوک سابق) میگوید: “آواتارها به میزان عکسهای پروفایل رایج خواهند بود. اما بهجای نمایش یک تصویر ثابت، نمایشی سهبعدی از شما، عبارات و حراکاتتان هستند که هدفشان غنیتر ساختن تعاملات بیشتر از هر چیزیست که در دنیای آنلاین امروزه امکان وقوع دارد. شما احتمالاً یک آواتار با تصویر حقیقی از خودتان برای کار، یک آواتار با سبک خاص برای وقت گذرانی و شاید حتی یک آواتار فانتزی برای بازی داشته باشید. حتی یک کمد لباس مجازی برای مناسبتهای مختلف خواهید داشت که توسط سازندگان مختلف و از برنامهها و تجربیات مختلف طراحی شده است.”
در متاورس هم آواتارها همه چیزند؛ این بدان معنی است که برخی از کاربران حاضرند پول زیادی بابت تجهیز آواتارهای خود با کالاهای لوکس بپردازند. صاحبان و مدبران برندهای لوکس هم این روند را جدی گرفته و به سرعت درحال سرمایهگذاری برای فروش نسخه مجازی کالاهای خود به اهالی متاورس هستند. تحلیلگران معتقدند تا سال ۲۰۳۰، بازار کالاهای مجازی لوکس میتواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد.
متاورس در صنعت مد و پوشاک
در میان صنعتهای قدیمی هیچکدام مانند مد، متاورس را نپذیرفتهاند. این در مقایسه با ۲۰ سال پیش یک تضاد اساسی است؛ زمانی که برندها اینترنت ۱.۰ (ابتداییترین حالت اینترنت) را مسخره می کردند! حتی تا سال ۲۰۰۸- سه سال پس از آغاز به کار Amazon Prime- فقط یک سوم از شرکتهای لوکس مورد بررسی توسط Forrester Research، کالاها را بهصورت آنلاین میفروختند.
لیست انتظار برای یک کیف Birkin میتواند سالها طول بکشد؛ اما برای برخی، تنها کیفی که میخواهند، کیفی است که هرگز به دستشان نرسد! Dematerialised، یک استارت آپ بریتانیایی است که یکی از بنیانگذاران آن، کارینا نوبز، آن را “فروشگاه دیجیتال رویاهای شما” مینامد. این فروشگاه چیزی جز تجملات مجازی نمیفروشد. در واقع یک بازار پوشاک و لوازم جانبی است که فقط به صورت آنلاین وجود دارد. اولین قطعهای که در آن عرضه شد، در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۰ یک ژاکت نقرهای بود که به قیمت ۱۲۱ یورو (۱۳۷ دلار) فروخته شد. نوبز همچنین با Fabricant که یک خانه مد مجازی هلندی است، همکاری کرده است. Fabricant پلتفرمی است که در آن کاربران لباسهای انحصاری برای آواتارهای دیجیتال خود در پلتفرمهای اجتماعی از جمله VRChat (دنیای دیجیتال سه بعدی که در طول همهگیری محبوبیت زیادی پیدا کرد) ایجاد میکنند. همکاری با Fabricant گرانترین فروش فروشگاه او را تا الان به ارمغان آورد. ۹۰۰۰ یورو برای یک لباس مجازی.
خریداران کالاهای مجازی یک NFT یا توکن غیرقابل تعویض به عنوان یک گواهی مالکیت مجازی دریافت میکنند که بر روی فناوری بلاکچین اجرا می شود. با این مدرک اصالت، مالک میتواند یک کیف دستی یا لباس را در VRChat به نمایش بگذارد، جایی که دهها هزار کاربر روزانه از طریق آواتارها با هم تعامل دارند و لباسهای خود را به رخ میکشند.
مزایای متاورس برای برندهای لاکچری لباس
نبود مازاد عرضه:
گونچالو کروز، بنیانگذار و مدیر عامل PlatformE، که به برندهای معمولی کمک میکند تا رندرهای سهبعدی از اشیایی مانند لباس را ایجاد و راهاندازی کنند، اعتقاد دارد که کالاهای مجازی میتوانند مشکل مازاد عرضه را برای برندهای لوکس حل کنند.
او درباره صنعت مد به طور کلی میگوید: «هر برندی تولید بیش از حد دارد، موجودی بیش از حد دارد و بدیهی است که سهام آخر فصل دارد. بنابراین برای حل مشکل شروع به فروش با تخفیف میکند و این داستانی بی پایان است. برای همین الان شاهد فروشگاههایی با تخفیف ۹۰ درصدی هستیم. این روند ارزش برند را کاهش میدهد.»
با کالاهای مجازی، برندها مجبور نیستند برای اتمام ماازد موجودیشان فروشهایی با تخفیفهایآنچنانی داشته باشند یا برای جلوگیری از آسیب به ارزش برند، کالاهای مازاد خود را امحا کنند.
حاشیه عملکرد و سود زیاد:
تولید کالاهای مجازی لوکس نیازی به مواد خام ندارد و در آن نیروی کار حداقل است. این بدان معناست که فروش لباس و لوازم مجازی تقریباً تماما سود است. همچنین در متاورس طراحان آزادی عمل زیادتری دارن و میتوانند خلاقانه به تولید کالاهای مجازی بپردازند. زیرا محدودیتهای بازار واقعی در بازار مجازی وجود ندارد.
قابلیت استفاده از طرحهای قدیمی:
اکثر برندهای لوکس دهههاست طرحهای آرشیوی دارند که میتوانند آنها را به کالاهای مجازی تبدیل کرده و با کمترین هزینه، جریان درآمدی جدیدی برای خود ایجاد کنند.
کتی هاکل، مشاور متاورس میگوید: «همه چیزهایی که در متاورس ایجاد میشود لازم نیست جدید باشد. سازندگان میتوانند از تاریخ و میراث چندین ساله خود استفاده کنند و میراث خود را به نسلهای جدید معرفی کنند. نوستالژی یک احساس قدرتمند است و در پایان روز، خلاقیت خلاقیت است.»
درآمد ادامهدار در فروش مجدد:
اکثر گواهیهای هوشمند یا NFTهای اقلام مجازی شامل سهم درآمد و حق امتیاز از فروشهای مجددشان برای طراح اصلی و اولیه آن اقلام هستند.
چند مثال و آینده بازار کالاهای مجازی
در حال حاضر، نامهای بزرگی ادعایی در متاورس دارند. به عنوان مثال، Gucci Garden، یک پاپ آپ در Roblox که طرحهای این برند را میفروشد، یک کیف را نقدی به قیمت ۴۰۰۰ دلار فروخت. شرکت نایک نیز از شروع همکاری عمیقی با این پلتفرم برای ایجاد نیکلند، دنیایی مجازی که از مقر این شرکت در اورگان الگوبرداری شده و کالاهای انحصاری آن را برای فروش ارائه میکند، اطلاع داد. در ماه سپتامبر، Balenciaga مجموعهای از لباسها را در Fortnite ارائه کرد. این «اسکینها» یا لباسهایی برای شخصیتهای بازی، با استفاده از V‑Bucks، واحد پول دنیای Fortnite خریداری میشوند. (برای به دست آوردن V-Bucks پول واقعی هزینه می شود.)
بازوی سرمایه گذاری مخاطره آمیز Tommy Hilfiger اعلام کرده است که با EWG Virtual، که یک آژانس بازاریابی است، برای تمرکز بر تجارت مجازی همکاری میکند. گفتنی است، Burberry برای زندگی در Blankos Block Party، مجموعهای از شخصیتهای منحصربهفرد خود به نام Sharky B را ایجاد کرد. این مجموعه به سرعت، با قیمت تقریبی ۴۰۰۰۰۰ دلار به فروش رفت.
اما هیچ چیز با تلاشهای Dolce & Gabbana برای جاافتادن متاورس قابل مقایسه نیست. این برند در ماه سپتامبر در نمایشگاه Alta Moda خود در ونیز، مجموعهای از لباسها و اکسسوریهای مردانه و زنانه را با ۹ ظاهری مجزا رونمایی کرد که به NFTهایشان متصل بودند. در این نمایشگاه چهار طرح فقط بصورت مجازی و باقی طرحها همراه یک لباس در دنیای واقعی بودند. این مجموعه که به حراج گذاشته شد، ۵.۷ میلیون دلار ارزش داشت.
کلام پایانی
خلاصه اینکه لباس مجازی همچنان یک کسب و کار خاص با مشتریان خاص است. همانطور که زاکربرگ بیان کرد، موانع فناوری در میان متاورژنها وجود دارد، یکی از بزرگترین موانع پیشرفت آن، ناشیانه بودن افراد در نحوه پوشیدن آن چیزی است که خریداری کردهاند. ما هنوز از آن دنیایی دور هستیم که در آن عینکهای واقعیت افزوده، که در ارائه متای زاکربرگ نیز تبلیغ میشود، رایج هستند. در آن دنیا، یک لباس مجازی را میتوان روی بدن واقعی پوشید تا رهگذرانی که از لنز استفاده میکنند آن را دیده و تحسین کنند.
اما نسل کاملی از جوانان وجود دارند که با بازیهای ویدیویی و در محیطهایی بزرگ شدهاند که در آن ظاهر فرد و آنچه که دارد، ارزشمند است. پس برای آنها، سرمایهگذاری در ظاهر دیجیتال، کاملا منطقی است. بنابراین، اگرچه شکوفایی برخی از این ایدهها هنوز دور از دسترس به نظر میسد، اما پتانسیل شکلگیری و رشد چنین ایدههایی بیش از پیش وجود دارد.
گالا وربانیچ، یک گیمر مشتاق و بنیانگذار Tribute Brand، که مدهای دیجیتالی که میتوان در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شود را میفروشد، پیشبینی میکند که در آینده، “همه لحظات مد در دنیای دیجیتال اتفاق میافتد.” به زبان سادهتر، ما لباسهای راحتیمان را در اطراف زمین میپوشیم و سبک خاص خودمان را در همتایان مجازیمان به نمایش میگذاریم.
نوبز گفته است که هدف نهاییاش افتتاح یک فروشگاه واقعی است که فقط لباس مجازی میفروشد. او اظهار میکند: «ماری کوندو مدتی است که به ما میگوید ما لباسهای زیادی در کمدهایمان داریم و همه این را میدانیم. من فکر میکنم ما به سراغ افرادی خواهیم رفت که مجموعه دیجیتالی بزرگتری نسبت به لباس فیزیکی دارند.”
به نظر شما برندهای ایرانی نیز به سراغ متاورس خواهند رفت؟ خودِ شما علاقهمند به خرید کالاهای مجازی و فعالیت در متاورس هستید؟!
هنوز نظری درج نشده است. شما اولین نفر باشید.