اهمیت رعایت اصول مکان یابی فروشگاهی در صنعت خرده فروشی
انتخاب یک مکان خوب برای فروشگاه یکی از نکات مهم در استراتژی بازاریابی فروش مویرگی است. زیرا بسیاری از تصمیمات شما به محل فروشگاه بستگی دارد و یکی از عناصر مهم در جذب مشتریان بالقوه است. مکان یابی فروشگاه یکی از پارامترهای منحصر به فرد است که به هیچ وجه قابل کپی برداری توسط رقبا نیست. بنابراین موقعیت مکانی خوب یک مزیت رقابتی محسوب میشود.
تصمیمات مربوط به مکان یابی فروشگاه میتواند امری چالش برانگیز باشد. زیرا هزینههای آن بالا است. برای مثال در کشور هند اکثر خرده فروشان ترجیح میدهند به جای اجاره یک مکان، مالک آن شوند و این انتخاب را سختتر میکند. در ادامه با ما باشید تا اصول مکان یابی فروشگاه را بررسی کنیم.
پارامترهای اصولی در مکان یابی فروشگاه
قوانین مختلفی بر انتخاب مکان برای خرده فروشی، متناسب با ماهیت برند شما و مخاطبان هدف حاکم است. در مقدمه اشاره کردیم موقعیت فروشگاه قابل کپی برداری توسط رقبا نیست. موارد زیر معیارهایی مهم در ارزیابی مکان هستند. که به شما در مکان یابی فروشگاه کمک شایانی میکنند.
۱. تحلیل بازار هدف
باید بازار را بر اساس صنعت، محصول و رقبا تجزیه و تحلیل کنید. شما باید ببینید چند کسبوکار دیگر در محل انتخابی شما وجود دارند. با بررسی بازار میتوانید ببینید رقبای شما تا چه میزان در جذب مشتریان و جلب رضایت آنها موفق بودهاند. مکان انتخابی را از منظر مدیریت انبارداری برای در دسترس بودن همیشه محصولات نیز بررسی کنید.
۲. جمعیت شناسی بازار هدف
در انتخاب محل برای خرده فروشی، باید میزان جمعیت آن مکان را در نظر بگیرید. همچنین به عوامل دیگر مانند گروه سنی مشتری، شغل، سبک زندگی و میزان درآمد آنها توجه داشته باشید.
۳. ارزیابی پتانسیل بازار
قدرت خرید مردم آن منطقه نقش مهمی در پتانسیل بازار و میزان تقاضا دارد. همچنین شما باید از قوانین و مقررات کشوری که برای راه اندازی فروشگاه انتخاب کردهاید، آگاه باشید.
۴. شناسایی گزینههای جایگزین
برخی اوقات صاحبان کسب و کار خرده فروشی با عجله یک مکان را برای فروشگاه انتخاب میکنند و برای اجاره آن هزینهی زیادی متحمل میشوند. در این مواقع یک مکان مشابه و نزدیک تر، با پتانسیل تجاری بالاتر نادیده گرفته میشود.
در چنین موقعیتی شما نباید قرارداد نهایی برای خرید آن فروشگاه را امضا کنید. بلکه باید دنبال گزینههای جایگزین با پارامترهایی که در بخش اول به آنها اشاره کردیم، انتخاب کنید.
۵. میزان بودجهی شما برای بازاریابی
یک صاحب کسب و کار خرده فروشی باید بسته به میزان بودجه و هزینههای بازاریابی بهترین مکان برای فروشگاه خود را انتخاب کند.
یک فروشگاه با موقعیت عالی تجاری قطعا مشتریان خوبی خواهد داشت، اما هزینههای زیادی دارد. توجه داشته باشید که در چنین موقعیتی هزینه بازاریابی کمتر خواهد شد. زیرا برند شما در معرض دید رهگذران و مشتریان قرار میگیرد. اما فروشگاههایی که دور از خیابان اصلی هستند، باید هزینهی بیشتری برای تبلیغات و بازاریابی پرداخت کنند.
معیارهای ارزیابی در انتخاب شهر
قبل از انتخاب یک شهر مناسب موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
- میزان سرمایه کلان شما
- هزینههای حمل و نقل محصولات
- هزینه منابع انسانی، مانند حقوق و دستمزد
- میزان جذب مشتری آن مکان
در ادامه عوامل دیگر؛ موثر در استراتژی مکان یابی فروشگاه و انتخاب یک شهر را با جزئیات بررسی میکنیم.
منطقهی تجاری یک شهر:
منطقهی تجاری، موقعیت جغرافیایی است که مشتریان برای خرید به آن منطقه از شهر میروند. منقطهی تجاری یک شهر شامل حومه شهر و شهرکهای همجوار میشود. برای مثال در ایران شهرهایی مانند تهران و کیش دارای مناطق تجاری بزرگی هستند. زیرا مشتریان از شهرهای دور و نزدیک برای خرید به این شهرها سفر میکنند.
رشد جمعیت در آن منطقه تجاری:
هر چه جمعیت آن منطقهی تجاری بیشتر باشد، پتانسیل شهر به عنوان مکانی برای خرید بیشتر است. همچنین میتواند نرخ خرده فروشی را افزایش دهد.
قدرت خرید مردم آن منطقه:
پتانسیل خرده فروشی یک شهر به میزان قدرت خرید مردم آن بستگی دارد. شهرهایی با جمعیت بالا انتخاب مناسبی برای جذب مشتریانی با سطح اجتماعی مرفه و متوسط هستند.
هزینهی توسعه فروشگاه:
هزینه هر متر زمین، هزینه اجاره و سایر هزینههای مرتبط.
سخن آخر
در مکان یابی فروشگاه خود عجله نکنید. وقت بگذارید و در مورد مناطق تجاری مختلف تحقیق کنید. صبر برای یافتن محلی مناسب بهتر از هزینه برای هر مکانی است. در این مقاله سعی کردیم با ارائهی عوامل و نکات مختلف به شما در ارزیابی و مکان یابی مناسب برای فروشگاه خرده فروشی کمک کنیم.
منبع: www.thebalancesmb.com
هنوز نظری درج نشده است. شما اولین نفر باشید.