۱۱ ایده برتر در بازاریابی فروشگاه‌ های خرده فروشی

۱۴۰۱-۰۵-۲۰

۱۱ ایده برتر در بازاریابی فروشگاه‌ های خرده فروشی

بازاریابی خرده فروشی به شما کمک می‌کند تا دامنه‌ی فروش خود را گسترش دهید، با مشتریان ارتباط خوبی برقرار کنید و داستان برند خود را برای مخاطبان روایت کنید. این روش می‌تواند نقطه تمایز شما با سایز رقبا باشد.

خوشبختانه، بازاریابی فروشگاه خرده فروشی فقط مختص کسب‌وکارهای بزرگ با سرمایه‌های کلان نیست. موارد زیادی وجود دارد، که می‌تواند به شرکت‌های خرده فروشی در هر صنعت و جایگاه کمک کند. در این مقاله ۱۱ ایده برتر بازاریابی برای فروشگاه‌های خرده فروشی را بررسی می‌کنیم. تا شما بهترین انتخاب را داشته باشید.

 

منظور از بازاریابی فروشگاه‌ های خرده فروشی چیست؟

بازاریابی به روش خرده فروشی، تبلیغات برای برند شما است. که می‌تواند شامل تولید محتوای اختصاصی ( برای مثال: مقاله نویسی در بلاگ وب‌سایت یا پست بلاگ در شبکه‌های اجتماعی) و تولید محتوای پولی (برای مثال: ویدئوهای تبلیغاتی) یا ترکیبی از هر دو باشد.

استراتژی‌های بازاریابی خرده فروشی می‌تواند به صورت حضوری و آنلاین اجرا شوند. که این شامل همه چیز می‌شود. از اجرای کمپین‌های تبلیغاتی در شبکه‌های اجتماعی تا نصب بیلبورد در بزرگ راه‌های پرتردد شهر.

اغلب اوقات کسب‌ و کارها با استفاده همزمان از استراتژی‌های بازاریابی و خرده فروشی، که در برخی موارد به آن بازاریابی ترکیبی نیز می‌گویند؛ برای دستیابی به مشتریان بیشتر، افزایش فروش و سود از این روش بهره می‌برند.

 

۱۱ روش هوشمندانه در بازاریابی فروشگاه‌ های خرده فروشی آنلاین و آفلاین

قبل از انتخاب استراتژی‌ بازاریابی برای فروشگاه خرده فروشی پیشنهاد می‌کنیم گزینه‌های مختلف زیر را در ادامه بررسی کنید. تا ببینید کدام مورد مناسب کسب و کار و جایگاه برند شما است.

دو نوع اصلی از استراتژی‌های بازاریابی خرده فروشی: بازاریابی آنلاین برای فروشگاه خرده فروشی و بازاریابی خرده فروشی در فروشگاه است.

 

استراتژی بازاریابی خرده فروشی در فروشگاه

بازاریابی خرده فروشی در فروشگاه، بر تجربه مشتری از خرید در فروشگاه، ارتقا آگاهی از برند و محصول متمرکز است. اگر یک فروشگاه خرده فروشی دارید، در ادامه ۸ استراتژی برای بازاریابی فروشگاه  را بررسی می‌کنیم.

 

۱. ایجاد تجربه‌ی لذت بخش از خرید در فروشگاه

ویژگی‌های بصری فروشگاه شامل دکوراسیون، ویترین، نمایشگرهای محصول و بسته بندی می‌شود. تمام موارد ذکر شده روی تجربه مشتریان از حضور در فروشگاه تا خرید موثر هستند. شما باید محصولات خود را به گونه‌ای نمایش دهید که مشتریان را به خرید ترغیب کنند. برای مثال:

  • جدیدترین محصولات خود را در ویترین قرار دهید.
  • محصولات خود را با ارائه پیشنهادات ویژه به مشتریان تبلیغ کنید.

 

۲. اهمیت دیزاین ویترین فروشگاه

ویترین فروشگاه یکی از عناصر مهم در جلب توجه  رهگذران یا افرادی که در فروشگاه شما حضور دارند، است. می‌توانید برخی از پرفروش ترین محصولات خود را در ویترین قرار دهید و برند خود را به گونه‌ای خلاقانه و هیجان انگیز معرفی کنید. در چیدمان ویترین به نور و رنگ توجه ویژه‌ای داشته باشید.

 

۳. تبلیغات با نمایشگرهای کنار فروشگاه

هدف نمایشگرهای کنار فروشگاه، ایجاد ترافیک در مکان پیاده روی، هنگام عبور افراد از فروشگاه شما است. این ابزار، فرصتی عالی برای تبلیغات ویژه و دائمی محصولات یا خدمات شما فراهم می‌کند.

 

۴. فروشندگان در فروشگاه

کارکنان شما باید تمامی تکنیک‌های بازاریابی را آموزش دیده و  بدانند. همچنین باید از موجودی محصولات شما آگاه باشند. بدین گونه می‌توانند فروش شما را افزایش دهند. زیرا با هیجان از محصولات برند شما صحبت می‌کنند و مخاطبان را به سمت محصول مورد نیاز راهنمایی می‌کنند. بنابراین احساسات مشتری بر انگیخته می‌شود و احتمال خرید بالا می‌رود.

 

۵. مشارکت و همکاری با سایر مشاغل 

ایجاد شراکت با سایر مشاغل محلی راهی برای ارتباط با مشتریان جدید است. یکی از روش‌های محبوب برای ایجاد شراکت و همکاری، عرضه محصولات خود به مشاغل مکمل است. برای مثال: شما صاحب فروشگاه محصولات حیوانات خانگی هستید و یک خط تولید شامپو مخصوص سگ‌ها را دارید. در این صورت می‌توانید با یک مرکز دامپزشکی برای فروش محصولات خود همکاری کنید.

 

۶. برگزاری کمپین تبلیغاتی در فروشگاه

کمپین‌های درون فروشگاهی می‌تواند مانند یک معجزه برای برند شما عمل کند. کمپین‌ها علاوه بر افزایش حضور مشتریان در فروشگاه، موجب افزایش فروش نجومی می‌شود. شما می‌توانید با برگزاری یک رویداد خیریه برند خود را با جامعه‌ی هدف پیوند دهید. این می‌تواند تاثیر ویژه‌ای بر دیدگاه مخاطبان در مورد برند شما داشته باشد.

 

۷. برنامه‌ی ارجاع مشتری

برنامه‌های ارجاعی، یک استراتژی قوی در بازاریابی فروشگاه است. بر اساس آمار ۹۲٪ از مشتریان به توصیه‌های افرادی که می‌شناسند، اعتماد دارند. ایجاد انگیزه در مشتریان برای معرفی شما دوستان و آشنایان خود می‌تواند. مشتریان بالقوه را به سمت شما هدایت کنند. برای مثال:  ارائه کوپن تخفیف به مشتریان و دوستان آنها.

 

۸. برنامه ریزی برای حفظ مشتریان وفادار

برنامه ریزی برای مشتریان وفادار یکی از  ایده‌های تبلیغاتی برای بازاریابی فروشگاه است. همچنین با این کار قدردانی خود را به مشتریان دائمی و وفادار  نشان می‌دهید. ۷۲٪ از مشتریان گفته‌اند: با پیام‌های شخصی از طرف برند، بسیار خوشحال می‌شوند. شما می‌توانید در استراتژی خود شبکه‌های اجتماعی و ایمیل مارکتینگ را برای ارسال پیام به مشتریان وفادار خود در نظر بگیرید.

 

بازاریابی خرده فروشی

 

استراتژی بازاریابی فروشگاه خرده فروشی آنلاین

بازاریابی آنلاین این فرصت را برای شما فراهم می‌کند تا محصولات خود را به مخاطبانی فراتر از موقعیت جغرافیایی عرضه کنید. همچنین فروشگاه آنلاین این امکان را فراهم می‌کند تا مشتریان راحت تر شما را کشف کنند. در ادامه برخی از محبوب ترین پلتفرم‌ها برای بازاریابی خرده فروشی به صورت دیجیتال را به شما معرفی می‌کنیم.

۹. اینستاگرام

امروزه اینستاگرام یکی از محبوب‌ترین پلتفرم شبکه‌های اجتماعی است که بیش از یک میلیارد کاربر فعال دارد. چیزی که در اوایل سال ۲۰۱۰ به عنوان یک برنامه اشتراک گذاری تصاویر معرفی شد. اکنون به محلی برای خرید و فرصت بازاریابی تبدیل شده است. 

کسب و کارها و انواع برندها می‌توانند با انتشار ویدئوهای طولانی و کوتاه، انتشار تصویر از محصولات خود، برگزاری لایو و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی با مخاطبان و مشتریان خود ارتباط برقرار کنند. ایجاد فروشگاه در اینستاگرام این امکان برای مخاطبان فراهم می‌کند تا بیشتر با برند، محصولات و خدمات شما آشنا شوند. همچنین تاثیر بسزایی در تصمیم گیری کاربران برای خرید دارد.

۱۰. بازاریابی ایمیلی

بازاریابی ایمیلی به شما کمک می‌کند تا بدون توجه به عملکرد الگوریتم‌های گوگل یا اینستاگرام، با مشتریان تعامل داشته باشید. با بازاریابی ایمیلی می‌توانید خریداران را به مشتریان وفادار و حامی برند خود تبدیل کنید.

این مدل از بازاریابی فروشگاه، یک روش هدفمند و قدرتمند برای یادآوری برند خود به مخاطبان و مشتریان است.

 

۱۱. اینفلوئنسر مارکتینگ 

اگر به خوبی از بازاریابی تاثیرگذار استفاده کنید؛ این مژده را به شما می‌دهیم که می‌توانید به اهداف بازاریابی خود، زودتر از موعد مقرر برسید. برای همکاری با اینفلوئنسرهای اینستاگرام تعداد فالوور مهم است اما کافی نیست. در واقع نرخ تعامل با کاربران، معیار بهتری برای انتخاب جهت همکاری با آن‌ها است. اینفلوئنسر هایی که دارای فالوور های کمتر از ۱۰۰۰۰ هستند، نرخ تعامل بیشتری نسبت به بقیه‌ی همکاران خود با فالوورهای میلیونی دارند. نرخ تعامل بالا به معنای میزان اعتمادی است که کاربران به او دارند. بنابراین نرخ تبدیل بالاتری برای کسب و کار شما به ارمغان می‌آورند. 

اینفلوئنسر هایی انتخاب کنید که برای مخاطبان هدف شما تولید محتوا می‌کنند.البته باید ببینید آیا تمایل به همکاری با شما دارند؟ این افراد را با جستجوی هشتگ‌های مرتبط با حوزه فعالیت خود پیدا کنید و لیستی از اسامی این آنها ایجاد کنید.

می‌توانید اینفلوئنسرها را استخدام کنید تا عکس و ویدئوهای تبلیغاتی ویژه‌ی محصولات شما تولید کنند.

 

سخن آخر

در این مقاله‌ی جامع سعی کردیم. ۱۱ روش‌ هوشمندانه برای بازاریابی فروشگاه به شما معرفی کنیم. تا با انتخاب بهترین روش متناسب با کسب و کار و جایگاه برندتان به اهداف تجاری خود دست یابید.

 

منبع : https://www.lightspeedhq.com/

آخرین دیدگاه ها

هنوز نظری درج نشده است. شما اولین نفر باشید.

ثبت دیدگاه شما

نظر خود را درباره این مطلب بنویسید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *